ÖNERİLER

v  Şiddeti önlemede erken yaşta müdahale çok önemlidir. Ayrıca şiddetin önlenebilmesi, şiddet nedenlerine ilişkin doğru tespitler yapılmalı.

v  Okul programlarında çocuk eğitimine özel olarak yer verilmeli.

v   Çocukların düşsel güçleri geliştirilmeli.

v   Eğitimde duygulara da yer verilmeli.

v  Öğretmenler ile aileler iletişim içinde olmalı.

v  Çocukların ve gençlerin problemleri dinlenmeli. Çözümleri için çaba gösterilmeli.

v  Şiddete uğrayan öğrencilerle duruma göre bireysel ya da grupla psikolojik danışma yapılmalı.

v  Psikolojik danışma sürecinde şiddete mağruz kalan öğrenciyle güven veren, destekleyici, kendisini yetersiz ve güçsüz hissetmesini önleyecekbir bireysel görüşme yapmalıyız.

v  Şiddetin temelinde öfke duygusu yer almaktadır. Kişi öfke kontrolünü sağlayamadığından şiddete yönelir. Şiddet engellemenin temel noktası aslında öğrencilere öfke kontrolü becerisini kazandırmaktır.

Çatışma çözme, arabuluculuk, öfke kontrolü gibi programlar geliştirmek ya da bu konularda geliştirilen programları uygulayarak öğrencilerin gelişimine yardım edilmeli.

v  Daha güvenli okul oluşturmak için gereken veriler toplanmalı, kaydedilmeli.

v  Velilere şiddete başvurmadan çocuklarını nasıl disipline edebilecekleri konusunda kaynak sağlanmalı ve eğitim verilmeli.

Yayın: 09.11.2023 - Güncelleme: 09.11.2023 13:45 - Görüntülenme: 139
Kaynak: Sokak ,A.ED..2007.Okullarda şiddet ve çocuk suçluluğu.Ankara:Anı yayıncılık.