Öğretmenler İçin Öneriler

ü  Öğretmenler daha çok fiziksel içerikli olayları zorbalık olarak değerlendirdiklerini ve sözel ve ilişkisel davranışları zorbalık olarak görmediklerini ifade etmektedirler. Bu algıların değişmesi gerekir.

ü  Öğretmenler sınıfta, öğrencilerin zorbalığın olumsuz sonuçlarını görmelerini sağlayacak drama vb. etkinlikler düzenleyebilir. Empati becerilerini geliştirebilir

ü  Öğretmenler  öğrencilere uyguladıkları anketler yoluyla zorbalık olayının okulun en çok neresinde meydana geldiğini belirlemeli ve belirlenen alanlarda zorbalığı önlemeye yönelik tedbirler almalıdır.

ü  Öğretmenler zorbalıkla etkin bir şekilde mücadele etmesini sağlayan kuralları öğrencilerin katılımıyla belirlemelidir.Bu kuralların belirlenmesi sürecine öğrencilerin katılımının sağlanması, öğrencilerin kuralları uygulaması sürecinde sorumluluk duymasını sağlayacaktır.

ü  Okullarda zorbalık konusu, örneğin Hayat Bilgisi/Sosyal Bilgiler gibi derslerinin programında yer almalı.

ü  Alt sınıflardaki öğrencileri üst sınıflardaki öğrencilerden korumalı

ü  Şaka ile zorbalık arasındaki farkı ayırt  etmeli

ü  Doğrudan gözlenemeyen zorbalığa dikkat etmeli

ü  Önyargılardan uzak olunmalı.

Yayın: 09.11.2023 - Güncelleme: 09.11.2023 13:35 - Görüntülenme: 142