AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

Bir öğrencinin, bir ya daha fazla öğrenci tarafından sürekli olarak olumsuz eylemlere maruz bırakılmasıdır.

Bir eylemin zorbalık olarak olarak adlandırılması için ;

v  Kasıtlı olarak zarar vermeyi amaçlaması

v  Süreklilik göstermesi

v  Zorba ve mağdur arasında güç dengesizliği olması gerekir.

ZORBALIK TÜRLERİ

Doğrudan Zorbalık : Davranışa göre daha çok fiziksel ve sözlü saldırıyı içerir.

İtme, vurma, bağırma, ısırma, çete kurma, köşeye sıkıştırma, küfür ya da hakaret etme, kötü şakalar yapma, cinsel içerikli dokunma örnek olarak gösterilebilir (Ural, Özteke,2007).

Dolaylı zorbalık: Doğrudan zorbalık davranışından daha duygusal ve pasif-ageresiftir.

İzole etme, reddetme,nefret dolu bakma,küfür içeren el kol hareketleri etme, söylenti ve dedikodu yayma, hakaret edici küçük düşürücü notlar yazma, web sitelerinde e-mail, karalayıcı yazılar yazma örnekleri arasındadır.

Zorbanın Hedefleri Nelerdir?

•        Korkutmak
  •        Hayal kırıklığı yaşatmak, kızdırmak
  •        Küçük düşürmek
  •        Yalnızlık
  •        Endişe yaratmak
  •         Umutsuzluk

Yayın: 09.11.2023 - Güncelleme: 09.11.2023 13:45 - Görüntülenme: 148
Kaynak: Türk Eğitim Derneği 2007. Okullarda Şiddetin Önlenmesi:Mevcut Uygulamalar ve Sonuçları.Ankara: Pegem A Yayıncılık.