ELAZIĞ / MERKEZ - İstiklal Ortaokulu

Aileye Öneriler

¢  Zorbalığa uğrayanlar ailelerine genel olarak olarak bu durumu ifede etmedikleri için aileler, mağdur olmanın göstergeleri konusunda dikkatli olmalı ve belirtileri göstermeye başladığında hemen öğretmenlerle iletişim kurmalıdır.

¢  Ergenlik dönemimde akran grubu tarafından kabul edilmenin tek yolunun zorbalık yapmak olduğunu düşünürler. Bu yüzden bu dönemde zorbalık doruğa çıkar. Aileler bu dönemde çocuğunun kimlerle arkadaşlık yaptığını izlemelidir.

¢  Literatür incelendiğinde zorbaların, zorbaca davranışları aileden öğrendiği görülmektedir. Zorbaların ailelerinin;

ü  Fiziksel cezayı çok kullandığı

ü  Ebeveyn-çocuk etkileşimin yetersiz olduğu

ü  Çocukların saldırganca davranmaları yönünde teşvik edildiği dikkat çekmektedir.

¢  Mağdurların ailelerinin aşırı koruyucu olduğu ve ailelerine bağımlı şekilde yaşadığı dikkat çekmektedir.

ü  Bu tutumla yetişilen çocuklar, sorunlarla kendi başına mücadele edecek gücü kendilerinde bulamayacak ve zorbalıkla aktif bir şekilde baş edemeyecek.

¢  Aileler demokratik yaklaşımı benimsemeli ve bu yaklaşımı benimseyen ailelerde çocuk, öz güven ve davranışlarını kontrol edebilmesini sağlayan öz disiplin duygusu kazanır.

ü  Böyle bir çocuk hem zorbaca davranışlarda bulunmayacak hem de zorbalıkla etkin bir şekilde başa çıkmayı öğrenecektir.

• Çocuklar zorbalığa maruz kaldığını ailelerine söylediklerinde onlara mantıklı çözüm yolları önermeli, çocuktan aynı şekilde cevap vermesini beklemek  gerçekçi bir öneri değildir.
  • Zorbalara karşı şiddet uygulamamalı, zorbalığı önlemeye çalışırken kendileri zorba konumuna düşebilirler.

¢  Zorbalığa uğramış kişiye asla bununla kendi başına uğraşması gerektiğini söylemeyin. Eğer bunu yapabilseydi sizden yardım istemezdi.

¢  Okul ile işbirliği içersinde olunmalı

Yayın: 09.11.2023 - Güncelleme: 09.11.2023 13:34 - Görüntülenme: 138